måndag 11 mars 2013

Wikipedia och nyheter

För någon månad sedan upptäcktes Richard III:s grav. En av de saknade kungagravarna i England. Vad har graven gemensamt med stjärnan Tau Ceti som har en nyupptäckt jordlik planet runt sig?

Jo, aftonbladets reporter som skrev artiklar om dessa två händelser testade ett nytt grepp för att ge information till sina läsare: Han länkade till de artiklar på Wikipedia som handlade om det han tog upp, istället för att bara länka till engelska tidningar (som då skulle ha tjänat reklampengar utan att gagna aftonbladet).

Hur togs detta emot av aftonbladets läsare? Eftersom jag inte har frågat så vet jag inte, men att en hel del tyckte det var intressant syns på wikipediaartiklarnas statistik:
Tau Ceti: Wikipedialänk och aftonbladetlänk ökade från ca 5 läsare/dag till 1051 den dagen! (stat)
Beboliga zonen: Wikipedialänk (samma artikel) ökade från ca 10 läsare/dag till 715 den dagen. (stat)
Richard III: Wikipedialänk och aftonbladetlänk från ca 20 till 3964 läsare den dagen. (stat)



Är då aftonbladet en bättre tidning än ex DN? Det får ni bedöma själva, men mervärdet av att kunna få bakgrundsfakta är stort, vilket läsarna tydligt visar. Här får de nu neutralt skriven information som inte är sponsrad på något sätt med reklam, utan endast via donationer till Wikimedia Sverige (och medlemsavgifter som ni med kan betala om ni vill stödja den fria kunskapen).

Är detta något att eftersträva?

Jag tycker det, eftersom det förutom nöjdare läsare även gör att det blir lättare att hitta kunskapen. Många hungrar efter det, men vet inte var man skall leta.
Tag bara kometen C/2011 L4 Pan-Starrs som det står om i tidningarna nu. DN, GP (och denna från GP), UNT och aftonbladet (en annan reporter). Vill man veta mer så måste man själv leta, eftersom ingen av tidningarna har länkat till Wikipedia. söker man på Wikipedia på hela kometnamnet får man ingen träff, eftersom den heter C/2011 L4 (länk), och sedan har fått extranamnet Pan-Starrs. Det hade gett läsarna ett mervärde om de hade kunnat läsa den intressanta artikel direkt, och det kostar ju inget!


Min förhoppning är att fler tidningar följer aftonbladet och länkar till Wikipedia, för där får man djupare kunskap!

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Bra inlägg. Nu kommer ett bevis till på att Wikipedia fungerar: jag la in en omdirigeringslänk från det "fulla" namnet till det riktiga namnet :-)

    Se hur väl det fungerar här
    http://sv.wikipedia.org/wiki/C/2011_L4_Pan-Starrs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket MrChapel. Det är sådan flexibilitet som gör att Wikipedias idé inte fungerar i teorin, bara praktiken (och det är ju det som gäller :-)

      MVH
      /Harald

      Radera