onsdag 6 mars 2013

Judarna får återvända!

Judarnas ättlingar får äntligen återvända efter mer än 500 år i landsflykt från Spanien! Den smutsiga inkvisitionen och fanatismen gjorde att alla ca 300 000 judar i Spanien tvingades att döpa sig eller gå i landsflykt 1492, de kallades för sefarditer. Den 31 juli kom en flotta från osmanska riket och räddade 150 000 av dessa landsflyktingar till det muslimska väldet! Tänk vad öppna muslimerna i nuvarande Turkiet var på den tiden, när de kristna hade religionsförföljelse, samma år som Christofer Columbus "upptäckte" en ny kontinent att förslava och stjäla guld ifrån.
Jag förstår sultan Beyazit II som åkte till judarnas undsättning, eftersom Spanien tidigare det året hade tvingat alla morer att gå i landsflykt.

Nu till nyheten, och vad den innebär

Judarna ättlingar till de som fördrevs och tog skydd hos de hjälpsamma muslimerna får återvända, om de kan bevisa det, men morernas ättlingar får det inte. Snacka om diskriminering! Jag förstår att muslimska lärda som anser att det är orättvist och säger att detta enbart är ett sätt att lugna Israel efter att Spanien röstade för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN:s generalförsamling.

Det hela är bara politik, men Spanien glömde en sak i sin vilja att slicka Israel där bak (Israel är ett land som liksom alla andra länder kan göra fel och skall kunna reprimeras utan att man riskerar att kallas för antisemit - precis som islam skall kunna kritiseras utan att man kallas för rasist...):
Spanien är inne i en väldigt djup depression med tusentals arbetsföra personer som tvingas emigrera, bland annat till Sverige, för att försöka hitta jobb på grund av den skyhöga arbetslösheten. Europa översvämmas just nu av dessa, eftersom Spanien inte klarar av att ta hand om sitt eget folk. Hur skall de då kunna hjälpa de nya landsmännen när de inte har pengar?

9 kommentarer:

 1. Varför skulle man bjuda in muslimerna också? De krigade ju mot Spanien och ockuperade landet, dödade tiotusentals spanjorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom de var i Spanien under flera hundra år, och att det inte var en direkt ockupation utan att de levde tillsammans judar, muslimer och Frågan är väl varför man över huvud taget skall bjuda in ättlingar till folk som bodde i området för 500 år sedan och nu mera inte har något gemensamt med Spanien?

   Skall man tänka så så har Sverige många före detta landsdelar runt Östersjön som vi borde bjuda hit folket från, för de var ju svenskar under flera hundra år!

   Inget ont om judarna som bjuds in, men jag ser inte vitsen...

   Radera
  2. Araberna HAR ockuperat en del av Spanien. Men väl där har judar och araber levt i fred sida vid sida. Men bara för att Spanien bjuder in judar betyder inte att Sverige borde bjuda in folk från sina forna landsdelar, konstigt parallell.

   Radera
  3. Det började som en ockupation, men hur lång tid skall det räknas som ockupation? Det handlar om 700 år (citat Wikipedia: "Spanien blev erövrarat av visigoterna på 400-talet. Deras rike var instabilt. Efter ungefär 300 år avlöstes visgoterna av det expanderande kalifatet. Spanien tillhörde under de kommande 700 år den muslimska världen. Det mesta blev återigen kristet under 1200-talet, en återerövring som brukar kallas reconquistan."). Kan det då kallas ockupation?

   Jag tycker absolut inte vi skall bjuda in östersjöfolket till Sverige, men det var ju "ockuperat" av Sverige under lång tid...

   Radera
 2. "Judarna får återvända!" .. .. "Nu till nyheten, och vad den innebär", snacka om absurda texter - "Det hela är bara politik, men Spanien glömde en sak i sin vilja att slicka Israel där bak (Israel är ett land som liksom alla andra länder kan göra fel och skall kunna reprimeras utan att man riskerar att kallas för antisemit - precis som islam skall kunna kritiseras utan att man kallas för rasist...):".

  Hur kategoriserar du följande om den spanska ockupatioen av Andalusien? http://www.youtube.com/watch?v=i2w2frzXJWU
  Videoklippet är hämtat från en demonstration i Egypten för att minnas det muslimska styrets undergång i Andalusien (Internet den 2 januari 2013). 

  Är det "att slicka Israel där bak"?

  SvaraRadera
 3. Om det inte framgick så menar jag givetvis att jag anser att detta återvändandet är politik.
  Varför skall man "låta ättlingarna återkomma" när det är 500 år sedan?

  Hur lång är en ockupation? 700 år är det ockupation? Nej, det anser jag inte. 500 år, är det ockupation? samma svar där. Om man tänker så så skall man samtidigt säga att Skåneland är ockuperat av Sverige, för det har tillhört Danmark i 1000 år innan det blev svenskt.

  Jag tackar dig så jättemycket för videon. Sådant är chockerande, anser jag. Undrar vad de muslimerna skulle säga om kristna började demonstrera mot "den muslimska ockupationen av Egypten, Turkiet och Syrien (mfl länder), eftersom de länderna tillhörde det kristna Östrom innan det invaderades...

  (Jag förstår att Spanien firar att muslimerna försvann från Iberiska halvön, för det var då som Spanien blev ett land... men genom att gräva upp historien och låta en folkgrupp återvända, men inte den andre, så skapar de bara mer konflikter-Det är där de slickar Israel där bak)

  SvaraRadera
 4. Logiken brister i den sedvanliga Israel"kritiken", som ju alltid verkar dyka upp de mest oväntade ställen (därav anledningen till att judiskt ättade börjar misstänka att något annat ligger bakom) - nämligen att Israel knappast omfamnar att sefarder återvänder till Spanien istället för att bosätta sig eller stanna kvar i Israel! Det är väl ganska självklart. Enligt troende judar är Israel deras hemland först och främst och alla judar bör göra Aliyah.

  En absurd förklaring helt enkelt av Spaniens beslut.

  Förklara gärna hur du tänker här?

  SvaraRadera
 5. (Tillägg: du kan förstås ha rätt i att Spanien tror att de blidkar Israel eller vissa ur Israels politiska skikt. Och det kan du ju ha rätt i. Men politikers goda vilja baserar sig ofta på okunskap och kortsiktighet - och björntjänster är ju väldigt vanligt....En annan debatt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du skriver i ditt tillägg är just det som jag hade tänkt att säga:
   Att öppna för judarnas återkomst till Spanien visar att "de inte har något emot judar". Att det sedan strider mot att judarna skall tillbaks till "sitt land" efter diasporan tänker de inte på, politikerna. De vill bara vinna billiga poäng under en svår tid.

   Men tack för ditt inlägg för du har rätt i det du säger.

   MVH
   /Harald

   Radera