måndag 4 mars 2013

Näthatet, en genomgång

Uppdatering: Mindre än en vecka efter att jag skrev detta inlägget går polisen i Kumla ut med att en 13-årig tjej antagligen har begått självmord efter att ha utsatts för näthat, mobbing och hot via internet. Föräldrar vakna och börja kontrollera vad era barn gör på nätet. De kanske utsätts, eller utsätter andra, för saker som ni inte i er vildaste fantasi kan drömma om. Vänta inte tills det är för sent som med denna stackars tjej som fick bära allt själv och inte orkade.

Som jag skrev i inlägget Näthat och kommentarer så skall jag ha en lektion om näthat på en folkhögskola denna veckan under temat rasism. Detta för att förbereda studenterna inför ett föredrag med Lisa Bjurvall. Det är lättare att förstå vad hon pratar om om man innan dess har fått se vad näthatet är för något och deras olika former. Eftersom ordet i sig har blivit ett modeord och även nu mera används av personer som inte gillar att man kritiserar siare och ockultism när man påpekar att de lurar folk som för tillfället är i underläge (ex av sorg eller liknande) vill jag påpeka att detta inlägg handlar om det rasistiska näthatet. De citat som är tagna från diverse suspekta sidor är inget jag står för, utan skall bara vara ett sätt för att visa hur det ser ut i nutiden med ett öppet internet där man anonymt kan vräka ur sig diverse saker utan att åtalas. (Vill dock påpeka att jag är för anonymiteten på internet eftersom den skyddar många i diktaturer, och att jag inte vet vad man skall göra om ens barns kompis utsätts för drevet mer än att prata stödjande och kanske kontakta kompisens föräldrar)

Nu börjar det

Vi kommer att lyssna på Lisa Bjurwall, (uppdatering: Nu har vi lyssnat på en mycket trevlig och kunnig Lisa. Fler borde lyssna på henne och läsa hennes bok Skrivbordskrigarna) en modig kvinna som vågar stå upp med sitt namn och berätta om näthatet och den frodande rasismen på internet. För detta mod har hon kallats diverse saker på internet. Här kommer några exempel:
*idiot" och "bör ställas mot väggen..." (dvs skjutas) och "missbrukare av hallucinogener" i kommentarsfältet till artikeln Nasrin Sjögren sågar Lisa Bjurwald i friatider.se
*Mordhot på youtube: "Gå tillbaka till skolan kommunistfitta innan jag dödar dig" och "kommunisthoror" (samma person skrev båda kommentarerna)

Hennes gymnasiebetyg, och personnummer, har kopierats och sprids på nätet av bland annat nationell.nu för att försöka smutskasta hennes kompetens. (Det är en vanlig metod att försöka trycka ner de som är mot näthatarna genom att få deras utbildning mindre värd, eller inte erkänna att man kan studera när man är vuxen också. Samma sak händer just nu med historikern Henrik ArnstadWikipedia där de försöker få honom mindre värd

(Tillägg: Medan jag skrev detta inlägg var det en som hittade min blogg och inlägget Näthat och kommentarer genom att söka på följande "pk subban Lisa Bjurwall" Det säger en del...)

Rasistiska sidor

Redan i inledningen såg ni några sidor som i mina och även Expo:s ögon klassas som rasistiska eller främlingsfientliga. De själva kallar sig "nationalistiska" (vilket är ett missbruk av det ordet eftersom man kan vara nationalist och stolt över det land man bor i utan att tycka illa om invandrare), men är högerextrema. Jag skall nu gå igenom några av dessa sidor och ge exempel på hatartiklar. Många gånger är det här på dessa sidor som drevet startar mot en tidning eller blogg:


Till att börja med tänkte jag ta upp en sida som är väldigt judefientlig och skriver på ett väldigt rasistiskt sätt. Den påpekar hela tiden vem som är jude och icke-jude, och det är Radio Islam där jag tar deras genomgång av Sveriges massmedia som exempel, men de har en hel bok som heter Judemakt.


Efter den antisemitiska sidan skall vi börja med de svenska högerextrema sidorna, och där tar jag nationell.nu som första exempel. I artikeln Robert Aschberg utlovar 10000 kronor för ”vattentäta uppgifter” om ”näthatare” har de samma typ av språk som Radio Islam där de skriver "juden Aschberg" fem gånger på 12 rader! (Jag visste inte ens om att han var jude, för det spelar ingen roll... men stöter man sig med extremhögern så blir man kallad saker) Det är en riktigt nazistisk sida som anser att Sverigedemokraterna är judevänliga och bara tjatar om muslimer, på sina sidor Fria tider och Avpixlat. Det är väldigt öppet att skriva hatiska kommentarer, men de visas bara i 7 dagar på denna sidan.


Avpixlat.se, en blogg som har kopplingar till Sverigedemokraterna skriver oftast på gränsen till det tillåtna. De fokuserar bara på invandrare och att skriva ner om personer som är mot högerextremismen. I mitt exempel väljer jag att visa hur de uttrycker sig om en anställd på Mångkulturellt Centrum i Fittja i artikeln Dömd vänsterextremist figurerar i pressen igen. Det gäller att beskriva dem så negativt som möjligt, vilket syns i denna kommentaren "...startat den lika vänsterextremistiska och åsiktsfascistiska organisationen Expo". Kommentarsfältet är fritt att läsa hela tiden, men är man "oliktänkande" (dvs inte högerextrem) så kan ens kommentarer raderas för de stör ordningen, precis som på Fria tider som jag tar upp nu.Fria tider är ännu en i raden av extrema "nyhetssidor", men denna har en ansvarig utgivare som kan få böter om man inte raderar rasistiska kommentarer till skillnad från de andra. Det hindrar dock inte sidan från att lägga sig på samma nivå som avpixlat. Det ser man tydligt i artikeln Många bilar brann i Fittja där första kommentaren ganska tydligt visar att allt är muslimernas fel: "...men resten av tyget ,  går att dra undan på underkroppen ....., för en skön natt på bönemattan..." Om inte den kommentaren är kvinnoförnedrande och rasistisk så vet inte jag vad som är det!

Jag avslutar med att visa youtube-filmen där kvinnor läser upp vad de har fått för kommentarer. Som ni har sett i min genomgång är det inget ovanligt att folk blir utsatta, inte bara kvinnor utan även män. Dock så tenderar näthatet mot kvinnor att vara grövre och anspela på våldtäkter, deras könsorgan och utseendeVad kan göras?

Det enda som kan motverka dessa negativa krafter är upplysning och att man får barnen till dem att inse att det är deras kompisar som föräldrarna hatar. Även de barn som mobbar och hatar via nätet måste man agera mot direkt (se uppdateringen i början vad som annars kan hända), och där kan skolan göra mycket.
Enligt Lisa så är det svårt att göra något och polisanmälningar hjälper oftast inte... men anmäl alltid till polisen så de får ta ställning och även ser vad som hänt. Kanske de kan se ett samband i en större helhet som enskilda inte ser.
Glöm inte ta skärmdumpar som visar vad som skrivits (ex nationellt.nu raderar ju alla kommentarer som är äldre än 7 dagar, därför är det viktigt, medan de andra kan radera kommentarer om de tror att en anmälan skall ske).
Bildas det en nätombudsman så kanske den kan hjälpa till en del, men just nu är det vilda västern där ute, så skriver ni provocerande och mot främlingsfientligheten bör ni försöka göra det under psedonym.Till Sverigedemokraterna och andra som skriver på dessa sidor

Om det nu är så att de vill skicka tillbaks invandrarna "där de kom ifrån", eller stoppa invandringen, så är det helt okej för mig att dessa "nationalister" börjar ta sitt ansvar och städar upp i Sverige!!! Det behövs många städare i det svenska samhället, och saknar man utbildning så är det ett bra jobb att börja med. Då är de välkomna till verkligheten... Eller så kan de plocka jordgubbar på sommaren för där saknas det svenskar, vilket jag har skrivit om tidigare om Jimmie Åkesson och Ingen skall lämnas utanför

1 kommentar: