onsdag 6 mars 2013

Torka röven med Bibeln?

En stor religiös skandal har uppdagats i Norge! Företaget Lambi har omedvetet tryckt bibelverser från Korinthierbrevet kapitel 13 och Matteusevangeliet kapitel 6 på toalettrullar sedan i höstas. Dessa har sedan sålts (så in) i norden, men stoppas nu när det uppmärksammats.

Både norska kyrkan och katolska kyrkan tycker att det är upprörande och blir ännu mer förgrymmade över att Lambi inte ens visste varifrån deras verser kom. Alla de som köpte dem visste nog inte heller det... (Bibeln är helig för muslimer med, så om de hade vetat om det hade de inte köpt det)

Jag håller med kyrkorna att det är respektlöst att göra så, och anser att även om det var kunderna som föreslog kärleksbudskap så borde den ansvarige ha utnyttjat internet och sökt på citaten så att man visste varifrån de kom. Det kan ju vara upphovsrättsliga saker det gäller.
En enkel googling på ett av citaten "Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara" gav 37 600 träffar (länk till sökningen), varav de första går till kristna sidor som citerar Bibeln. Hur svårt kan det vara?

Respektlöst, men ett misstag, jag tror på Lambi och förlåter dem (Jesus var ju med förlåtande). De flesta här i norden är väldigt förlåtande och kan ha överseende med sådana här saker. Hade det däremot hänt med koranverser så hade det blivit en folkstorm från mellanöstern och över hela den muslimska världen. Svenska, Danska och Norska flaggor hade bränts och ambassadtjänstemän och turister hade riskerat att bli mördade av ilskna personer. Här i denna fråga finns det mycket som måste göras!
Även om jag, som sagt, anser att de inte skulle ha tryckt bibelverser på pappret så har de all rätt i världen att trycka både det, koranverser, eller andra religioners verser på toapapper. Vi har religionsfrihet i Sverige och norden, och däri ingår det att man får kritisera olika religioner, skämta om dem och göra narr av dem.
Det är en demokratisk rättighet, men konstigt nog så är det bara en högerextrem nyhetsblogg som tar upp detta, och det är Exponerat.nu. Jag tror att det är för att media är rädd för att verka antimuslimska eller rasistiska, men för mig är det obegripligt. Genom att inte påpeka det och lyfta upp denna fråga om förståelse för rätten att få kritisera religioner så går de extremhögern till mötes och gör dem till partier som man skall tycka synd om, så att de får fler röster.

Stöd istället alla svenskar genom att våga skriva negativa saker om alla svenskars olika religioner. Låt inte den lilla extrema grupp av extremister som bor i Sverige skrämma er till tystnad, för det vinner bara extremhögern på.
(Alla som är svenska medborgare är svenskar i lagens bemärkelse och har därmed samma rätt att kritisera alla religioner)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar