torsdag 28 februari 2013

Croonan har fallit, nu går styrelseordföranden!

I Augusti skrev jag om hur pengar som skulle gå till strategisk forskning istället gick till att ordna en stor fest med Micael Bindefeld. Då var jag väldigt kritisk till hur affären sköttes, och särskilt att Stiftelsen för strategisk forskning inte ansåg att de hade något att dölja.

Jag är fortfarande kritisk, men är glad att se att styrelseordföranden Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist nu avgår som en följd av att utredningen av hela ärendet är klar, och anger att det var ett brott mot stiftelselagen. Enligt tidningarna så innehöll den massiv kritik mot Fräjdin-Hellqvist, som fick läsa den innan den offentliggjordes, och därför beslutade hon att avgå.

Det är bra att hon nu avgår, så att alla i styrelsen som var inblandade i denna skandalen har försvunnit från Stiftelsen för strategisk forskning.

Kassako

Vad som är mindre bra är att de 9,4 miljonerna kronor från festerna är borta och inte kommer forskningen till del, men det är inte de enda pengarna som försvinner...
Enligt DN så är den administrative direktören Ann-Katrin Croon hemma med full lön sedan skandalen började i höstas. Full lön betyder att hon får 105 000 kr/månad, och det kommer hon att få till sommaren när hon pensioneras vid 67 års ålder. En enkel uträkning:
Från september till juni när hon fyller år är det 10 månader, vilket ger 1 050 000 kr som hon får i lön utan att göra någonting! Dessa pengar skulle istället ha gått till olika forskningsprojekt om inte skandalen hade hänt.
Detta tycker jag är upprörande. En vanlig arbetare hade fått gå direkt utan lön, och om man var nära pensionen så hade man nästan tvingats att förtidspensionera sig. Hon däremot får fortsätta med sin lön även efter 65 års ålder.
Skall vi ta ännu ett exempel för att belysa de fruktansvärda skillnaderna som gör att man bli förbannad:
Alexandra Pascalidous pappa jobbar även han till 67 års ålder, men på andra sidan av lönetrappan. Han skötte sitt jobb som städare, men blev påkörd av en buss när han tömde papperskorgar. (Läs om det tragiska här) Han fortsatte gå till jobbet trots skadorna för att han inte har råd att pensionera sig! Inte råd? Han hade inte ens råd att vara sjukskriven! En stolt knegare som jobbar för att vi alla skall ha en ren och fin stad som tvingas till det pga sin ekonomiska situation, samtidigt som en som misskött sitt jobb får en miljon utan att göra något, samtidigt som hon sitter i tre bolagsstyrelser och får pengar därifrån med. Hon skulle tvingas att betala tillbaks den miljonen så att pengarna går till rätt ställe.

Nu undrar jag hur mycket de andra som satt i styrelsen har kunnat pumpa ur deras kassako på pengar.


Ett klart misslyckande av skötseln av statliga myndigheter och ett hån mot folket. Tur att vi har media som vågar granska och skriva om det med källbelagda uppgifter och ansvarig utgivare, som DN, aftonbladet, SvD, UNT, Corren och expressen. Fortsätt ert granskande!

(För att få en bättre insikt i pensionen: Garantipensionärer får bara ca 7 000 kr/månad, att jämföra med de summor jag skrev om här ovanför, som även kommer att generera en saftig pension till Croon.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar