måndag 25 februari 2013

Näthat och kommentarer

Näthat har blivit ett ord som alla lärt sig nu sista tiden efter uppmärksammade händelser. Särskilt Uppdrag gransknings program där kvinnor som utsatts för det läste upp vad folk hade skrivit till dem (hör dem här, det absurda i hela historien är att kommentarsfältet tvingades stänga pga för många hatkommentarer...). Det väckte stor ilska när det sändes 6 februari 2013, och de som medverkar hoppas att det skall leda till någon förändring.

Vad driver folk att skriva sådana kommentarer? 

Det som driver dem är olika saker, men en sak som är klar är att de flesta tror att de inte kommer att kunna bli spårade för att polisen inte har tid med allt. Förhoppningsvis kommer detta projekt att göra att fler kan få hjälp. Enligt några beror näthatet på maktlöshet hos folk (vilket jag har svårt att tro på).

Vilka är det som utsätts för det?

Enligt vissa är det kvinnor som utsätts för näthatet. Detta stämmer ju om man bara ser till de artiklarna som jag har länkat till och som berör Uppdrag gransknings program och nu senast om Blondinbella, men det stämmer inte helt.
Även män utsätts, men inte på med våldtäktshot eller om deras utseende. Där kan det istället handla om mordhot (som för kvinnorna) och om deras intelligens.
För många politiker är det vanligt att utsättas för näthatet.
Enligt 'senaste nytt' så blir även företag utsatta för näthat, vilket är svårt att komma åt eftersom endast personer och inte företag enligt lagen kan bli förtalade. Rätt eller fel? Det är enligt en på DN rätt att företagen inte skall kunna stämma folk för förtal. Om de kunde göra det skulle ingen våga klaga eller skriva, som jag gjorde om min HTC och de urusla reparatörerna på Anova Nordic. Då kunde man bli stämd... (så företagen är en annan femma som inte är om näthat!)

Vad skall man göra som kompis till någon som utsätts för näthat?

Det är en fråga som en krönikör ställer sig i SvD. Hon stod mållös när dottern frågade, och även jag är svarslös. Ett sätt att skydda sig är att inte uppge sitt namn när man skriver sådant folk kan vilja kritisera. Då går näthatet till ens nickname, men själv är man skyddad lite. hotmailen och hatet kommer nog ändå att gnaga på en psyke...

Varför skriver man så?

Ofta är det ett sätt att försöka tysta personer som man själv inte håller med. De som hotar är nästan alltid från extremhögern och skriver hotfulla kommentarer på sidor för att tysta ner opinionen mot ex:
*feminism (som för mig är att kvinnorna skall ha samma rättigheter som männen)
*invandrare (varför tar inte arbetslösa Sd:are jobb på jordgubbsstyckena där det bara finns invandrare/säsongsarbetare och inga svenskar? Är den "svenska rasen" för svag för att orka? (som svensk har jag flera år varit den ende som kunde svenska som plockade). Det beror nog på att dessa inte orkar plocka, men orkar trycka på tangenterna)
*islamvänliga personer (inget fel på religionen, men dock på vissa utövare... precis som inom kristendomen där det finns extrema personer med, ex i kristna högers USA)
*Homosexuellt positiva personer (som om andra skall bry sig om vem man får och inte får älska?)

Skrämseltaktiken hjälper inte alltid, men när drevet startar så känner sig personerna som blir utsatta inte bra.

Var skrivs kommentarerna?

De skrivs ofta i artiklar som vanlig media har (ex DN, SvD, UNT...) Detta har gjort att exempelvis DN har låst många av sina artiklar så att man inte kan kommentera eftersom de har ett ansvar för vad som skrivs, de har även väldigt ofta stoppat möjligheten att länka sina bloggar till artiklarna. Dessa kallas ofta för PK-media ibland Sd-kretsar för att de "inte vågar skriva sanningen om muslimer och invandrare". För att kunna föra ut sina ofta rasistiska åsikter som är till för att trycka ner icke-svenskar har de då sina egna "nyhetssidor". Där är ofta kommentarsfälten öppna så att alla kan kommentera och skriva hårda kommentarer- och även ibland även lägga ut adresser och telefonnummer på de som skrivit "PK"-saker.
Några av dessa så kallade politiskt inkorrekta bloggar (som det är för att slippa ha en ansvarig utgivare som kan dömas för hets mot folkgrupp) är följande:
*Politiskt inkorrekt, som är nerlagd och har ersatts av:
*Avpixlat, som även denna är nära och har klart invandrarfientliga och rasistiska artiklar och kommentarer. (länk till deras sida)
*Fria tider, som faktiskt har en ansvarig utgivare är även den nära Sverigedemokraterna. (länk till deras sida)

På dessa siter är det lätt att skriva hatkommentarer, och där uppmuntras man när man gör det så att det blir en hets att försöka skriva så hårt som möjligt, och sedan går drevet mot de som inte är "för Sverige"...

Lektion om näthat

Om ca två veckor skall jag ha en lektion om näthatet, kommentarsfälten, och försöka visa exempel på vad det handlar om. Detta för att förbereda de studenter som vill till att gå på ett föredrag om just näthat med Lisa Bjurvall, som är expert på området. Under mina förberedelser för detta satt jag och läste i olika tidningsartiklar och rasistiska sidor för att få en bättre förståelse(?) för detta. (Det går inte att förstå vilka idioter det finns som kan uttrycka sig på det sättet som ofta görs...)  Det fick mig att skriva detta blogginlägg.

Eftersom Lisa har jobbat på Expo och de i rasistkretsar kritiseras mycket antar jag att många där inte håller med henne. Det spelar mindre roll, eftersom jag värnar om demokrati och allas rätt att uttrycka sina åsikter och få leva i ett land som har friheten som motto. (Att uttrycka sina åsikter införlivar inte att trycka ner andra med ord och gärningar, vilket ovan nämna sidor gör...)

Var finns sådana kommentarer? Tips?

Jag har nämnt en del sidor som har sådana kommentarer, men vet du någon sida där det finns många hatkommentarer kan du skicka det som en kommentar till detta inlägg. Detta för att jag skall kunna visa vad som skrivs.

Alla svenska medborgares flagga

2 kommentarer:

 1. Maria Svelands nya bok nämns i dessa sammanhang.

  För ca. 1 år sen så stormade Maria Sveland och ca. 50 anhängare in på ett möte som anordnades av jämställdisten Pär Ström så Södermalm.De som var där upplevde Maria och de övriga som mycket hotfulla och de överlämnade bla en teckning av en penis som var delad på mitten till Pär Ström. Flera av anhängarna konfronterade mötesdeltagarna med grova sexuella anspelningar och verbala generaliserande påhopp. Mot den bakgrunden tycker jag Maria Sveland sysslar med en hel del dubbelmoral med sin nya bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det låter intressant. Skall kolla upp det, för jag har lektionen först på torsdag. (Jag har träffat Ström när han intervjuade mig inför ett arbete med en ny bok för ett tag sedan)

   MVH
   /Harald

   Radera