fredag 7 december 2012

Fanatism och julkalendern

Hur fanatisk kan man vara undrar jag. JulkalendernMysteriet på Greveholm – grevens återkomst, handlar om ett så kallat spökhus, och barnen har kontakt med spökena. De har även lekt "anden i flaskan". Detta har upprört minst 7 personer som har anmält Julkalendern till Granskningsnämnden.

Jag vet inte om den katolske prästen Zbigniew Golebiewski vid Sankta Annas katolska församling i Nyköping, men en sak är säker - Han anser att SVT är den ondes hantlangare. Det verkar ha inte vara ensam om, vilket anmälningarna visar.

Jag kan bara hålla med regissören Dan Zethraeus om att vi har religionsfrihet i Sverige, och tack och lov lämnade vi påvedömets förtryckarregim (Katolska kyrkan) under 1500-talet. Sedan har friheten gradvis kommit sedan mitten av 1800-talet så att vi nu får tycka och tro vad vi själva vill.

Vad jag är skeptisk till i detta sammanhanget är prästens och de sju anmälarnas bristande tro på att barn kan skilja mellan saga och verklighet. Spöket Laban, som är ett barnprogram tar ju även det upp spöken... Skall den serien med anmälas? (trodde inte det). När jag ändå tar upp det så kan jag påpeka att (den något fanatiska) bloggaren apg29 är lite kritisk till den "spiritistiska indoktrineringen", men han har inga problem att låta sin dotter titta på det, tillsammans med honom. All heder åt det!
Kan det vara så att dessa religiösa fanatiker som har anmält julkalendern faktiskt är rädda för att deras egna barn, när de får reda på att spöken bara är en saga och att man inte skall tro på allt som sägs, skall börja tvivla på att den religion som föräldrarna försöker trycka på dem kanske är fel?
De är rädda att barnen skall våga tänka längre än 10 000 år bakåt i tiden, att de skall bli tvivlare!
Skolan och internet lär ut att man alltid skall vara kritisk till allt man läser och undersöka källan. Finns det inte bra källor skall man vara försiktig på att tro på det... och en förälder är inte alltid en bra källa...

Det som är bra i det hela är att det visar sig att de flesta (enligt kommentarsfälten) tycker det är sjuka anmälningar och reagerar mot vansinnet.

Se det för vad det är : EN SAGA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar