fredag 5 april 2013

Nazism och fotboll i Grekland

För fotbollsspelaren Giorgos Katidis som har spelat i grekiska landslaget för fotboll, och spelar (?) för klubben AEK Aten, har det inte varit lätt sista tiden.

Han gjorde en nazisthälsning efter ett mål i en ligamatch för ett tag sedan för att "hedra supportrarna som gillar partiet Gyllene gryning". När han blev avstängd från spel i klubben resten av säsongen och inte får spela i landslaget mer så hävdade han att han inte visste vad hälsningen betyder. Nu har han fått ännu strängare straff genom att han inte får vistas på en idrottsanläggning på 3 månader!


Att komma med en sådan bortförklaring visar rätt tydligt hur dumma nynazisterna verkar tro att normala människor är. Att Hitler lyckades lura Tyskland under 30-talet (när det var depression) är en sak, och att fascisterna på olika sätt har lyckats ta makten i olika länder (ofta genom militärkupper som i Sydamerika), men det går inte fler gånger. Annars kanske det istället visar hur dumma nynazisterna är?

Först och främst skall man se på vad det är för parti som han ville hylla:
Gyllene gryning, som jag skrev om här under OS, är ett ultranationalistiskt nazistparti som går runt och slår invandrare på Atens gator. De drar sig inte heller från att misshandla kommunistiska kvinnor i direktsänd TV-debatt med knytnäveslag (40 sekunder in i videon syns hur Ilias Kasidiaris kastar ett glas vatten på Rena Dourou från vänsterpartiet, och den äldre Liana Kanelli från kommunistpartiet kastar då en bunt papper på honom...)!

Om inte Katidis kände till den episoden är det konstigt, men en sak är säker- Han måste ha vetat om att Greklands olympiska kommitté stängde av grekiska idrottare som uttryckte sig rasistiskt under OS. Han får nu sota för sitt idiotiska tilltag, men tyvärr så kommer han säkert att bli en martyr för Gyllene grynings anhängare i hela Grekland och även hyllas i nynazistiska kretsar i Sverige och övriga Europa som en som vågar...

Hoppas i alla fall att det grekiska folket vågar stå upp mot dessa idioter och kämpar för demokrati och mot partier som har anhängare som gör på det sättet... Samma sak gäller givetvis i Sverige där vi med har ett parti som har många anhängare som tar till nävarna på olika sätt och uttrycker sig rasistiskt: Sverigedemokraterna! Här gäller det med att svenskarna (dvs de som är svenska medborgare) står upp mot detta missnöjespartiet och kämpar för demokratin. Läs på mer om partiet och lyssna inte bara på vad de "vill göra" utan "Hur de skall klara av att lösa det de vill göra" med! (Ja, det är sant att Jimmie Åkesson verkar försöka tvätta bort en del smutsig byk, men de som utesluts ur partiet fortsätter jobba inom dess stödorganisationer... det är en farlig sits, eftersom vi som står utanför inte kan se hur maktstrukturen fungerar då, som i andra partier). De som blir utkastade från Sd drar sig till mer extrema fascistpartier, vilket i sig är farligt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar