fredag 13 juli 2012

Dyr kritik till sexistiska bilder

Varning alla bloggare!
(uppdatering i slutet. Läs även följande inlägg om situationen i USA: Facebook-gilla ogillas av yttrandefriheten)

Gör ni som genusbloggaren Genusfotografen och lägger in bilder från andra personer så kan dessa få för sig att stämma er, vilket han skriver utförligt om här: Genusfotografens historia hur han förlorade 15 000 kr.
Det gjorde Stefan Jellheden, en modefotograf som tagit porrinspirerade fotografier som publicerades i Arlanda express tidning xpress. Hans arbetsgivare, Spectacular studios, gick även ännu längre än bara att ta bort fotografierna utan även fotografens namn var tvunget att raderas från sidan. (För att själv inte bli stämd av diktatoriska censurerare vill jag påpeka att jag skriver med de källor jag använder. Fotografens snamn, Stefan Jellheden, står i DN-artikeln och kan därför inte anses som hemligt) På denna länk till en tidningsartikel kan ni se två bilder som kritiserades.

Hur skall man ta bilder som bloggare?

Mitt tips till er som behöver bilder till era bloggar är att gå via Wikimedias bildgalleri Commons, för där är det fritt att ta bilder ifrån (glöm inte uppge källa i bildtexten). För att det skall finnas bilder som ni vill ha så är det bra om ni själva lägger upp fria bilder med till Commons. Om alla hjälps åt så blir det större och lättare att hitta rätt bild.

Blogg och vad vi kan göra

Bloggaren Jesper Svensson tar upp detta på ett bra sätt, där han även tar upp andra exempel på sexistisk reklam. Sist på hans blogg hänvisar han till en insamling för att Genusfotografen inte skall behöva betala allt själv-Altt för yttrandefrihetens skull och mot censuren.

Jag tror att denna seger för Spectacular studios inte blir en seger utan en pyrrhusseger för dem (en liten seger som sedan blir ett nederlag)


Uppdatering

Nu har fler uppmärksammat insamlingen av pengar till genusfotografen. Även Svenska Fotografers Förbund har reagerat på att det är för höga belopp det handlar om. Hade exakt samma sak hänt i en pappersbilaga så hade ingen kunnat sätta dit honom, men på nätet gäller inte samma regler, vilket nyheter 24 skriver,  trots att det nu för tiden är där som man kan komma ut och kritisera företag och folk kan se det.

Visst har vi en ålderdomlig lagstiftning, och jag hoppas att detta nu får så stor uppmärksamhet att något politiskt parti kan få för sig att skriva en motion om ett lagförslag. 

Dessutom undrar jag varför alla tidningar som har använt samma faximil som genusbloggaren inte har blivit hotade till stämning. Är det för att de är för stora och Spectacular studios inte vågar stämma dem?

1 kommentar:

  1. Man får ju inte länka till upphivsrättsskyddat materiel men man kan ju tipsa om att googla "imageshack genusfotografen" om man är nyfiken.

    SvaraRadera