onsdag 29 maj 2013

Systemfel i betygen?

Uppdatering i slutet.

Sitter och är lite smått förbannad men vet inte om jag skall vara det på lärarna eller systemet.
Jag är själv lärare med 17 års erfarenhet, men har inte jobbat med de nya betygen eftersom jag gick över till folkhögskola för tre år sedan.

När jag då sitter och får höra att min ene son kommer att få betyget D i betyg och inte C för att han var ett poäng under gränsen på procentprovet, men flera poäng över C-gränsen på det andra provet och hade C förra terminen. Jag undrade jag varför. följande svar fick jag
*Detta är ett terminsbetyg. (Förr var det läsårsbetyg på våren, är det inte det längre?)
*Har man inte uppnått gränsen så har man inte.(Bra, tydligt. Det gillar jag, men om man uppnår gränsen senare under terminen då?)
*Man får bara komplettera om man inte uppnått godkänt (dvs fått F på provet).

Jag pressade läraren lite, och enligt honom så gäller det resultatet man fått på proven, även om det är nationella proven, fast där svävade han lite mer om att det bara är ett prov bland de andra... Men "Ett prov bland de andra" när varje prov är som en yxa.

Stämmer det han säger så är det ingen idé att säga till barnen som satsar på att få bra betyg att fortsätta plugga på de ämnen där de har råkat misslyckas i ett prov i början av terminen! Det låter ju jättebra.

Eget arbete

För att göra mig ännu mer förbannad när det gäller detta betyget så är NO-läraren sjukskriven resten av terminen och matteläraren skall vikariera. Eftersom allt är färdigt i NO skall eleverna jobba med eget arbete, dvs sådant de måste öva mer på i andra ämnen.
Jag frågade varför inte min son kunde få komplettera det avsnittet han hade misslyckats på under dessa lektioner, eftersom han då hade tid och läraren kunde se att han faktiskt lärde sig.
Det gick INTE!
"Då vill alla elever läsa upp sina betyg, och det blir en ohållbar situation". Men att läsa upp betyget på sommarskola skulle kunna gå... men då får man prata med hemkommunen.
Jag hävdade bestämt att gränsfallseleverna skulle haft möjlighet, inte alla, särskilt när skolan ändå ger eleverna minst 10 timmar arbetstid då de kan jobba för att lära sig saker de missat.

Komplettering

Jag är en jobbig förälder, måste han tycka. Jag har många barn och alla går inte på samma skola, vilket gör att jag ser olika sätt. Mina andra barn som går på engelska skolan pratar om att de "ska bara komplettera en sak i spanskan så får jag ett A".
Ja men... får man det?
Vad säger skolverket om detta? Någon som har ett svar?

Kemiprov

För att ta upp ännu mer om betyg så började det inte så bra i kemin heller.
Barnen bytte skola till denna terminen. Veckan efter skolan började skulle de ha kemiprov, fick de reda på på torsdagen och provet skulle vara på tisdagen. De hade jobbat med syror och baser under en månads tid.
De var nya på skolan och hade inga läromedel. Jag hittade en gammal bok som jag hade hemma som de kunde titta i under helgen. På måndagen fick de en bok att läsa i av läraren (för ni är ju tvillingar och bor tillsammans så ni kan läsa i samma bok). De råpluggade hela kvällen och var som förstörda.
Jag sa: "Gör provet för att se hur det går. Stressa inte utan läraren vet att ni inte har haft någon bok så om det inte går bra får ni säkert göra om det"
Ack, så fel jag hade. Den ene fick D den andre fick C (och hade B från förra skolan). Båda var besvikna och ville göra om det.
"Ni var ju duktiga och har klarat er så det behöver ni inte, ni kommer att få de betygen".
De som hade läst ämnet i en månad och fick F fick däremot göra om provet...
Jag mailade till rektor och lärare och tjatade. Rektorn hänvisade bara till läraren...
Barnen tyckte det var orättvist mot dem att de bara hade fått en dag på sig att plugga och i efterhand sa jag till dem: "Hade jag vetat så hade jag sjukanmält er för den dagen". (Är det "bra föräldraskap" att lära barnen ljuga på det sättet?)
Först vid utvecklingssamtalen fick jag möjlighet att prata med kemiläraren. Han menade att de var duktiga (den som fick C hade visst varit bäst i klassen), så varför stressa dem, men om de vill kan de få göra om provet, vilket gjordes innan påsk. Då fick de sitta och plugga igen hemma.

Föräldrar

Om det som har hänt mig är så det nya systemet är:
*Skicka inte era barn till skolan för att göra ett prov om de precis har varit sjuka och inte kunnat plugga, för då riskerar de hela terminsbetyget! Låt dem stanna hemma istället.
*Sätt press på era barn i början av terminen i alla ämnen, får de sedan under terminen ett sämre betyg i ett ämne så skall ni inte tvinga dem att plugga det så mycket utan fokusera på de ämnen som de fortfarande har chans att få bra betyg i. (Låter det som ett klokt tips från en som tycker att ALL kunskap är nyttig? Nej det är inget klokt tips, utan bara ett sätt att visa på systemets sjukhet-Betygen ÄR viktiga för att gå vidare till gymnasiet)

Förstår ni inte det nya systemet? Har ni helsvensk bakgrund? Känn er inte dumma... Jag är helsvensk och har satt betyg som lärare under 15 års tid och förstår inte. Tänk då på alla stackars invandrare som vill hjälpa sina barn och dessutom måste försöka förstå språket förutom det som jag inte förstår. Är det konstigt att vissa ungdomar förlorar tron på samhället?

Uppdatering

Jag mailade givetvis till rektorn med angående denna historia och fick svar samma dag. Eleven som fick ett D i procentprovet skall få göra kompletterande uppgifter för att visa vad han kan. Det är bra, men...
Hur många ungdomar som får betyg blir orättvist bedömda på detta sättet och föräldrarna vet inte vad de skall göra?
Det är ett stort problem anser jag, och det är först nu som jag har kunnat råka ut för det för mina barn har kommit upp i betygsålder. Hoppas jag inte råkar ut för mer under de kommande åren...

3 kommentarer:

 1. Fick denna länk som en kommentar på detta inlägg på ett annat ställe:
  http://www.skolverket.se/kursplaner-och-betyg/betyg/att-satta-betyg/underlag-for-betygssattning-1.182197

  SvaraRadera
 2. Och på en skola jag varit på fick man "pausa" provet hos vissa lärare, eller vad man nu ska kalla det, och fortsätta nästa lektion eller läxhjälp om man ville... D.v.s vissa skrev klart provet på det tillfälle provet var, andra fick mer tid på sig.. Inte sällan låg det en helg mellan, så de hade ju all tid i världen att läsa och plugga på precis det som de mindes var på de frågor de inte löst.. :)
  Hade din son haft "paus i provet"-systemet så kanske han hade fått C? eller bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herre Gud...
   och folk undrar varför det går utför med den svenska skolan...

   Radera